Tak zwany sezon grypowy trwa najczęściej w okresie od października do kwietnia. Grypa wywoływana jest przez typowe wirusy grypy A i B krążące wśród ludzi. Zakażenie następuje zwykle drogą kropelkową – dotyczy górnych oraz dolnych dróg oddechowych.
Typowe objawy grypy (pojawiają się zwykle 2 dni po kontakcie z chorą osobą): znaczne osłabienie i złe samopoczucie, bóle głowy i mięśni, gorączka, dreszcze, ból gardła, suchy kaszel.
Po wystąpieniu objawów grypy należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Chorobę rozpoznaje się na podstawie typowych objawów występujących w okresie występowania grypy – badania nie mają większego zastosowania w praktyce.
Do możliwych powikłań grypy należy: zapalenie płuc, angina, zapalenie ucha środkowego, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, zaostrzenie chorób przewlekłych (np. POChP czy niewydolności serca) czy nawet zgon.
- Unikać przebywania w dużych skupiskach ludzi w sezonie grypowym.
- Ograniczać bezpośredni kontakt z osobami chorymi na grypę lub podejrzewanymi o zachorowanie.
- Dbać o właściwą higienę rąk.
- Stosować odpowiednie maski ochronne.
Kto powinien się zaszczepić?
Każdy, ale przede wszystkim osoby z tak zwanych grup podwyższonego ryzyka (czyli zagrożone powikłaniami grypy):
- w wieku ≥ 55 lat lub < 5 lat oraz ich opiekunowie,
- w okresie ciąży i połogu,
- z otyłością i niektórymi chorobami przewlekłymi: płuc, serca, nerek, wątroby, krwi, neurologicznymi, cukrzycą i niedoborami odporności,
- pracownicy szkół, handlu, transportu oraz inne osoby narażone na kontakt z dużą liczbą ludzi.
Pamiętaj! Sezonowe szczepienie to najskuteczniejsza profilaktyka zachorowań na grypę.